Tandvård är en grundsten för en god daglig hälsorutin. Tandborstning så väl som användningen av tandtråd är viktigt för att främja friska tänder och ett friskt tandkött. Samtidigt är det fördelaktigt att använda rätt tandborsts- och tandtrådsteknik, bra produkter samt lägger ned lite tid varje morgon och kväll på att höja kvalitén på den egna tandvårdsrutinen.

Tandvårdsrutin

▪ Borsta tänderna två gånger per dag. Borsta första gången ca 30 minuter efter frukost och andra gången 30 minuter efter kvällsmaten.
▪ Borsta med ca 2 cm fluortandkräm.
▪ Borsta i 2 minuter.
▪ Använd tandtråd två gånger per dag. Gör rent mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar innan de två tandborstningstillfällena.
▪ I varje tandmellanrum finns två ytor, en från vardera tand, se till att dra tandtråden längst båda ytorna.
▪ Skölj munnen med fluorhaltig munskölj en gång per dag efter användningen av tandtråd.
▪ Undvik att äta och dricka i 2 timmar efter tandvårdsrutinen.

Tandborstteknik

Borsta alltid varje tand i samma ordning, det hjälper dig borsta samtliga ytor noggrant. Borsta insidan och utsidan av varje tandrad med ett lätt tryck, små rörelser och med en tandborstvinkel om 45° så att stråna borstar över hela tandytan samt tandköttet. För att effektivt borsta insidan av framtänderna både i under- och överkäken så kan du behöva vinkla tandborsten så att den pekar mot gapet. På så vis kan varje tand borstas med enkelhet. Borsta tuggytorna utan vinkel på tandborsten och se till att du borstar varje yta. Tuggytorna längst bak kan vara svåra att nå. Är så fallet kan du anpassa din tandborste efter din mun när du väljer din nästa tandborste. Bra alternativ att överväga är tandborstar med mindre tandborsthuvuden eller de med längre och ibland även vinkelbar tandborsthals. Med rätt tandborste kan du nämligen med enkelhet även nå de bakersta tänderna. Glöm då inte heller den bakre sidoytan på den sista tanden.

Tandtrådsteknik

Tandtråd är ett bra val för rengöringen mellan tänderna. Vanlig tandborstning når i snitt bara 60% av tandytorna. Samtidigt bildas det ständigt bakteriebeläggningar mellan tänderna. Att regelbundet rengöra ytorna mellan tänderna är därför viktig. Är man noggrann kan man effektivt förebygga tandköttsinflammationer, hål i tänderna och dålig andedräkt.

Använder du tandtråd utan tandtrådshållare så börjar du med att vira tråden kring ett finger på vardera handen. Därefter oavsett om du använder en tandtrådshållare eller inte så drar du tandtråden fram och tillbaka ner mellan tänderna. Det huvudsakliga trycket ska inte vara nedåt utan mot en tand i taget. Trycket nedåt och åt sidorna ska vara mjukt. När du trycker tandtråden mot tänderna så omsluter tråden en större del av vardera tandytan och på så vis blir rengöringen mer effektiv. När tråden nått ned till tandköttskanten, tar du det lite extra försiktigt och med ett lätt tryck fortsätter du 1-2 millimeter innanför tandköttet. För tandtråden försiktigt ut igen och upprepa rörelsen några gånger på vardera tandyta i varje mellanrum. Akta alltid tandköttet och använd tandtråden med känslighet.

Användning av mellanrumsborstar

Mellanrumsborstar är bra för att göra rent mellan tänderna men även för att göra rent implantat och tandställningar. Precis som tandtråden så fyller mellanrumsborsten den funktion att bakterieanläggningar som ej nås med tandborsten effektivt kan avlägsnas med rätt mellanrumsborstteknik. Först och främst är det viktigt att du finner rätt storlekar på mellanrumsborstarna för just dina tänders mellanrum. Bäst är att ta hjälp av en tandhygienist. Men det går även att köpa paket med mixade storlekar och testa sig fram. Tråddelen av tandborsten ska inte nudda tänderna eller tandköttet, det är enbart borststråna på tråden som ska borsta mot tandytorna och tandköttskanten.

Användningen av mellanrumsborsten är enkel. Stå gärna framför en spegel så att du har god överblick över din mun och tänderna. Använd en tandkräm med lite eller ingen slipande effekt. För därefter mellanrumsborsten varsamt fram och tillbaka mellan tänderna några gånger i varje mellanrum. Märker du att det är trångt mellan vissa tänder så byt till en mindre storlek eller lirka lite försiktigt. Tvinga aldrig in borsten, det kan skada tänderna och tandköttet. Kom ihåg att många borsttrådar går att böja, detta kan underlätta för borstning mellan de bakre tänderna.

Mellanrumsborstar kan användas tills stråna blir slitna, därefter kan du byta ut dem mot nya.