Att skapa rätt tandvårdsvanor tidigt i livet är viktigt för att bibehålla en god orala hälsa under livets gång. Som tur är, blir en rutin som upprepas dagligen snabbt en naturlig del av vår vardag. Både tandborstning och användningen av tandtråd kan bli lättsamma aktiviteter som får oss att må bra både vid dagens start och innan det är dags att sova. Det krävas alltså inte så mycket för att vi ska både kunna känna oss självsäkra och friska inför alla dagens aktiviteter och utmaningar samt kunna sova bekvämt utan ångest eller tandvärk.

Komma ihåg att:

▪ Barn behöver generellt sett hjälp med tandborstningen fram till och med 12 års ålder.
▪ Borsta tänderna 2-3 gånger per dag, helst ca 30 minuter efter att du har ätit frukost och middag samt eventuellt även efter lunch. Borsta dock inte tänderna oftare än 3 gånger då det kan slita på både emaljen och tandköttet.
▪ Borsta tänderna 2-3 minuter och se till att borsta alla tändernas ytor i följande ordning; insidorna, utsidorna, skär- och tuggytorna (“mitten” sidan).
▪ Det är också viktigt att tandköttet borstas mjukt och kan uppnås genom att hålla tandborsten i 45º vinkel mot både tandkött och tand när man borstar in- och utsidorna.
▪ Om du borstar tänderna i samma ordning varje gång du borstar så är risken mindre att du kontinuerligt missar någon yta.
▪ Hela familjen kan använda samma tandkräm men dubbelkolla gärna på förpackningen om annat rekommenderas. Det finns ofta barntandkrämer som alternativ och de är något mildare och kan fungera bra om den vanliga tandkrämens smak är stark eller att tandkrämen skummar för mycket. Tuben kan precis som barntandborstar ha roliga tecknade motiv som gör tandborstningen roligare.
▪ Har alla dina tänder växt fram? Ja, då ska du använda en tandkrämsmängd som motsvarar en ärtas storlek, har inte alla tänder växt fram, då bör hälften användas.
▪ Byt tandborste 5-7 gånger per år och välj en tandborste med flexibel tandborsthals, litet borsthuvud och mjuka borststrån.
▪ Skölj tandborsten noggrant efter tandborstningen och förvara den upprätt utan någon kontakt med andra tandborstar i en ventilerad miljö där den kan torka.

Tandborstteknik

Det är viktigt att dels inte hoppa över något tandborsttillfälle och dels att borsta tänderna på rätt sätt. Så här rekommenderar en tandhygienist att barn och ungdomar att borsta tänderna:

Rätt tandborstteknik kännetecknas av små gnuggande eller cirkulära rörelser som går över hela tandytan och tandköttet som omsluter tandens rot. Varje yta bör borstas med 5-10 rörelser. Det är viktigt att inte trycka för hårt då skador kan uppstå. Ett bra tips är att hålla tandborsten med fingertopparna istället för handflatan då det hjälper att dämpa trycket. Tänk även på att borsta de bakre kindtänderna noga, det är ofta svårt att komma åt alla sidorna så lite extra fokus kan vara nödvändigt här. Avsluta gärna tandborstningen med att borsta tungan för att avlägsna de bakterier som fastnat där.

Infärgning

Plackinfärgningstabletter från apoteket är ytterst bra för att undersöka hur noggrann ens tandborstning är. Efter att man har borstat tänderna så kan man testa infärgningen. En tablett tuggas och löses upp i saliven som sedan blandas i munnen ett litet tag. Plack och matrester behåller färgen som ofta är lila eller blå. Efter en halv till en minut kan man spotta och skölja munnen med vatten. Därefter kan man i en spegel eller med hjälp av en förälder undersöka vilka tandytor som är färgade. Dessa ytor bör i framtiden ägnas lite extra tandborsttid och fokus.

Tandtråd

Användningen av klassisk tandtråd, tandtrådsstickor eller mellanrumsborstar är en viktig del av den dagliga tandvården. Mer information om mellanrumsborstar hittar du i produktguiden här. Det är viktigt att skapa goda tandtrådsrutiner tidigt i livet men användningen av tandtråd rekommenderas vanligtvis först till när alla de permanenta tänderna växt fram.

Tandtråd kan vara vaxbehandlad eller ej, med smak och utan smak. Ett bra tips är att testa lite olika typer och jämföra, till slut hittar du en som passar dig mycket bra och som är bekväm att använda. Lyckas du etablera ett beteende av kontinuerlig noggrann rengöring mellan tänderna med tandtråd så byggs en stark grund för god tandhälsa genom livet. Tandtråd hjälper nämligen med avlägsnandet av plack, bakterier och matrester mellan tänderna; ett utrymme där tandborsten vanligtvis inte är så effektiv. Optimalt är att använda tandtråd 2 gånger per dag i samband med tandborstningen. Det kan vara tufft att lära sig rutinen och vänja sig vid aktiviteten men efter ett par veckor känns det mer naturligt.

Tandställning

Att bibehålla god tandvård är extra viktigt under en tandreglering med en fastsittande tandställning då plack, bakterier och matrester lättare fastnar kring tänderna och tandställningens fästen. Rutinen kan vara lite knepig till en början men efter några veckor så vänjer du dig. Det viktiga här är att man är försiktig med tandställningens tråd då denna kan gå av eller böjas. Fästena och låsen som håller kvar tråden kan även öppnas. Som tur är finns det flera hjälpmedel för att underlätta den dagliga tandvården när man har en tandställning. Bland annat finns det tandborstar med extra små tandborsthuvuden som underlättar rengöringen mellan tandställningens fästen. Det finns även tandtråd med hårdare ändar som gör det lättare att trä tråden mellan tandställningen och tänderna. Rengöringen mellan tänderna kommer till en början ta längre tid men det kommer hjälpa att hålla tänderna friska och vackra.

Tre tips om barnen inte vill borsta tänderna

▪ Låt barnet leka med sina favorit leksaker eller med ett gosedjur.
▪ Se en rolig, uppmuntrande och spännande video om tandborstning eller lyssna på tandborstsånger under tandborstningen.
▪ Berätta sagor om tandborstning.