Människor ska ges möjligheten att sköta den egna tandvården så länge som den kan upprätthållas väl. Munvård anses av de flesta vara ytterst personligt och äldre tenderar att motsätta sig hjälp av vårdare och närstående. Samtidigt är god munhygien viktigt och innefattar regelbunden bortborstning av plack från tänderna och rengöring mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. God munhygien är desto viktigare om man har andra sjukdomar eller ett nedsatt immunförsvar då orala infektioner kan sprida sig till och genom blodomloppet. Att besluta om assisterad daglig tandvård är ett svårt etiskt övervägande och baseras oftast på patientens motoriska förmåga i händer och ansikte, förmåga att samarbeta och egna motivation.

Vid assisterad tandvård är det viktigt att ett förtroende byggs upp och att patientens egna önskemål och förutsättningar respekteras.

Daglig tandvård

Oavsett om du själv fortfarande borstar tänderna som senior eller om du är en vårdare som assisterar en senior så finns det några bra saker att tänka på.

▪ Rengör tänderna två gånger per dag, en gång efter frukost och en gång efter dagens sista måltid.
▪ Eventuella avtagningsbara proteser ska tas ut innan tandborstningen. Tandprotesen kan placeras på en servett, duk eller i en rondskål och ska borstas separat efter tandborstningen.
▪ En tandborste med ett större skaft erbjuder ett bra grepp. Tandborstshuvudet bör vara relativt litet och stråna mjuka.
▪ Eltandborstar bör användas med försiktighet och tandvårdspersonal bör rådfrågas innan användning.
▪ Borsta varje tand noggrant med små, mjuka gnuggande rörelser. Vid borstning av in- och utsidorna av tandraderna så bör du vinkla tandborsten 45° så att både tänderna och tandköttet borstas. Tuggytorna borstas med tandborsten horisontellt mot tandraden.
▪ Fluortandkräm rekommenderas men specialtandkrämer kan vara desto bättre för personer med känsliga slemhinnor.
▪ Mellanrumsborstar och tandtråd bör användas åtminstone en gång per dag.  
▪ En gång per dag bör munnen sköljas med en natriumfluoridlösning (0,2%). Munsköljen hjälper till att stärka tänderna och ger ett bra skydd mot karies. 
▪ Muntorrhet är ett vanligt bekymmer när man åldras eller börjar ta nya mediciner. Att tugga tuggummi med natriumfluorid kan hjälpa stimulera salivproduktionen samtidigt som fluoret stärker tänderna. Det finns även speciella geler och sprayer som hjälper till att fukta munslemhinnorna.

Håll kontakt med tandvården

När man åldras ökar risken för karies och tandköttssjukdomar. det är då extra viktigt att bibehålla god kontakt med tandhygienister och tandläkare. Lider man av sjukdomar eller känner sig trött så är det lätt hänt att man skjuter upp tandläkarbesök. Det är väldigt viktigt att man gör sitt bästa för att få komma på besök till tandvården för tips, råd och undersökningar. Känns det omöjligt att ta sig till tandvården är det bra att ringa din lokala tandvårdscentral och be om råd för hur ni på bästa vis kan upprätthålla kontakten. Ett alternativ som ibland kan erbjudas är hembesök. Har du ett stort behov av hjälp med den personliga omvårdnaden, har en funktionsnedsättning eller sjukdom så kan du få rabatterad tandvård och mer regelbunden hjälp av en tandhygienist för att upprätthålla munhälsan.