Idag finns den otroligt många tandborstar att välja mellan. Dels delas tandborstar upp i manuella tandborstar och eltandborstar. Varav de manuella tandborstarna kommer i olika storlekar och utformning, med olika sorters tandborsthalsar och tandborsthuvuden samt med tandborststrån av olika hårdhet och med skiftande egenskaper. De elektriska tandborstarna har dels olika tandborsthuvuden precis som de manuella tandborstarna men de har dels också olika tandborstinställningar som möjliggör flera olika variationer av tandborsthuvudets rörelse. Valet av tandborste är svårt men att rådfråga en tandhygienist eller att testa sig fram brukar fungera bra. Vanligtvis är en tandborste med extra mjuka eller mjuka tandborststrån bäst då dessa är mest skonsamma mot dina tänder och ditt tandkött. Borstar man disciplinerat och noggrant så är både manuella tandborstar och eltandborstar mycket effektiva.

Olika typer av manuella tandborstar

▪ Tandborsthantagen kan vara enkla eller med speciell utformning för ett bekvämare grepp.
▪ Tandborsthalsarna kan vara styva eller böjbara för att hindra hård tandborstning.
▪ Tanborsthuvudena kan vara avsmalnande. Detta kan underlätta åtkomsten till de bakre tänderna. Huvudena kan även vara specialutformade för barns tänder.
▪ Tandborststråna kan vara extra mjuka, mjuka, medium eller hårda.
▪ Tandborststråna kan ha släta och rundade ändar, koniska ändar, spetsiga ändar eller en kombination av flera tandborststråtyper.
▪ Det kan finnas flera olika nivåer av tandborststrån på en tandborste.
▪ En liten del av tandborststråna kan vara ersatta med polerande gummilameller.
▪ Det finns vinklade tandborstar och de med små kompakta tandborsthuvuden. Dessa underlättar åtkomst till svåråtkomliga tandytor.
▪ Tandborstarna kan ha olika motiv. Detta kan göra det roligare för barn att borsta tänderna.
▪ Tandborstarna kan vara tillverkade av ny plast, återvunnen plast eller bambu.

Olika typer av eltandborstar

▪ Tandborsthuvudet kan vara rundat eller format som ett traditionellt tandborsthuvud.
▪ Tandborstarna kan ha en pulserande och roterande oscillerande rörelse eller sonsikt vibrerande och pulserande rörelse.
▪ Det finns en mängd olika borstinställningar varav eltandborstarna idag kan ha en eller flera av dessa, bland annat: daglig rengöring, skonsam borstning, polerande borstning, whitening, tandköttsvård, grundlig rengöring, borstning mellan tänderna, och borstning av tungan.
▪ En del eltandborstar kan kopplas upp mot din smartphone via Bluetooth. En tillhörande app kan då spara statistik och information om din tandborstning, den kan guida dig under tandborstningen och bland annat visa vilka tandytor du borstar för lite eller för mycket på samt om du borstar för hårt.