Det finns många olika typer av munskölj. Det finns de med cetylpyridinklorid och andra bakteriedödande medel mot dålig andedräkt och det finns de med fluor som skyddar och stärker tänderna. En tredje typ är munskölj som innehåller alkohol, dessa bör generellt sett undvikas då de kan orsaka muntorrhet.

Kom ihåg att munskölj inte alls ersätter tandborstning och användandet av tandtråd. God munhälsa kan enbart uppnås med regelbunden tandborstning och tandtrådsanvändning. Munskölj är däremot ett mycket bra komplement till den dagliga tandvården då det hjälper att skölja bort de sista få bakterierna som tandborsten och tandtråden missat. Dessutom kan bakteriedödande munskölj vara nödvändig om du till exempel dragit ut en visdomstand och behöver rengöra det läkande tandköttsområdet utan att riskera att såret går upp av tandborstningen. Produkter med klorhexidin bör dock enbart användas under en begränsad tid om högst 14 dagar, så vidare inte din tandläkare rekommenderar annat. 

Vem bör använda munskölj?

Tandvården rekommenderar oftast munskölj med fluor till;
▪ Patienter med karies eller de med hög risk för att få karies.
▪ Patienter med fastsittande tandställning.
▪ Patienter med delprotes, kronor eller broar.

Munskölj med bakteriedödande egenskaper rekommenderas oftast till;
▪ Patienter med överlag mycket bakterier i munnen.
▪ Patienter som dragit ut en tand.
▪ Patienter som genomgått en operation i munnen.
▪ Patienter med sår i munnen.   
▪ Patienter med gingivit.

I förstahand bör du dock alltid rådfråga alltid din tandhygienist eller tandläkare för mer personanpassade rekommendationer.