Mellanrumsborstar är ett väldigt bra alternativ för effektiv och skonsam rengöring mellan tänderna. Borstarna har en tråd klädd i plast och borststrån i olika längd, denna kan aningen sitta på ett mindre handtag eller ett längre handtag likt det från en traditionell tandborste. Mellanrumsborstarna finns i flera olika storlekar och passar därför de flesta tandmellanrum. Trådstorlekarna varier mellan 0,4 till 1.5 mm och varje storlek kännetecknas oftast av en viss färg. Tråddelen av mellanrumsborsten ska inte nudda tänderna eller tandköttet, det är enbart borststråna på tråden som ska borsta mot tandytorna och tandköttskanten. Av denna anledning kan mellanrumsborstar vara svåra att använda mellan tänder som står mycket trångt. En kombination av tandtrådsanvändning och användning av mellanrumsborstar kan därför vara nödvändigt i vissa fall.

Mellanrumsborstar är extra bra alternativ för dig med tandställning eller fastsittande retainer då du enkelt kan navigera mellanrumsborsten kring tandställningen.

Val av mellanrumsborste

▪ Din tandhygienist kan hjälpa dig att hitta de perfekta storlekarna för just dina mellanrum.
▪ Vill du dock testa dig fram på egen hand så bör du börja med den minsta storleken (0.4 mm) då den med största sannolikhet passar flest mellanrum. Passar den bra så kan du fortsätta borsta med den. Märker du dock att tråden är för stor och alltså inte passar dina mellanrum så är en vanlig tandtråd ett bättre alternativ för dig. Är mellanrumsborstens tråd för liten eller att stråna inte borstar tillräckligt mot tänderna så kan du behöva komplettera med en större storlek för just dessa mellanrum.
▪ Byt mellanrumsborste när stråna blivit slitna eller tråden blivit för mjuk.