Det går att skydda tänderna från hål med fluortillskott samtidigt som ytliga skador kan repareras med hjälp av fluor. Fluor får vi naturligt i oss genom vattnet vi dricker och maten vi äter, men en mer koncentrerad fluorbehandling till tänderna är i de flesta fall bra för barn så väl som vuxna. Det är enkelt att själv behandla tänderna med fluor men i vissa fall kan mer intensiva behandlingar med fluorlack och fluorgel utförda av tandvårdspersonal vara nödvändiga för att skydda mot och läka ytliga skador på emaljen. Fluorlackning går ut på att en tandhygienist applicerar fluorlack på tänderna. Lacken stelnar sedan och sitter kvar på tandytorna i några månader. Får du lätt hål i tänderna så kan behandlingen upprepas 2-4 gånger per år. Fluorgelsbehandlingen å andra sidan gör du ofta själv efter tandborstningen varje kväll. Fluorgelen appliceras på en tandskena som du sätter över tänderna. Tiden tandskenan ska sitta i samt hur länge behandlingen ska pågå ordineras av din tandhygienist. Även när du själv behandlar tänderna med andra fluortillskott så är det bra om din tandhygienist först gett dig råd om lämpliga mängder och hur ofta du ska använda fluortillskott. Det är också mycket viktigt att du köper godkända produkter från din lokala klinik eller apotek, eventuellt samma produkter som de säljer fast köpta i annan butik eller online. Det är också viktigt att du följer instruktionerna och anvisningarna på produkternas förpackningar. Gör du det så finns inga risker för biverkningar av fluortillskotten.

Fluortandkräm

Fluortandkräm bör användas två gånger per dag vid de vanliga tandborstningstillfällena. Tandkrämsskum med lite vatten kan efter tandborstningen silas mellan tänderna innan det spottas ut. På så vis kommer alla tandytor i kontakt med fluoret.

Fluorskölj

Fluorskölj är bra att använda men frekvensen beror på fluorkoncentrationen. Vanligtvis bör sköljningen pågå i 1 minut med sju till tio milliliter fluorskölj. Bäst är om din tandhygienist kan ge dig råd om vilken fluorskölj, hur och hur ofta du bör skölja. Men en gång per dag till varannan dag är fullt tillräckligt. Vid ökad kariesrisk är en 0,2-procentig fluorskölj som används dagligen vanligtvis rekommenderad. Tänk på att inte svälja fluorsköljen. Av denna anledning kan fluorskölj vara olämligt för unga barn.

Fluortabletter

Fluortabletter är ett bra alternativ till fluorsköljen för vuxna såväl som för barn. Fluortabletterna ska långsamt lösas upp i munnen, fluoret stannar på så vis kvar i munnen under en längre tid och skapar på så vis ett effektivare skydd för tänderna. Antalet tabletter som rekommenderas per dag varierar. De bör enbart tas utefter din tandhygienists eller tandläkares ordination. Fördela sedan dosen över dagen och ta tabletterna gärna efter att du har ätit. Tabletter med 0,25, 0,5 och 0,75 milligram fluor kan köpas receptfritt. 0,25 Fördelen med sugtabletterna är att du låter tabletten långsamt smälta på tungan och lösas upp i munnen. Eftersom fluoren stannar kvar länge i munnen är den effektivare.

Fluortuggummi

Fluortuggummi är ett annat bra alternativ till fluorsköljen och fluortabletterna. Tuggummit tillför fluor till tänderna när det tuggas samtidigt som salivproduktionen stimuleras. Bästa tiden att tugga ett fluortuggummi är efter maten. Utöver fluortillskottet så hjälper tuggummit att ta bort matrester och att stimulerar salivproduktionen som i sin tur hjälper till att återställa pH-värdet i munnen.