En bra daglig tandvårdsrutin är en grundsten i uppbyggnaden av en stark allmänhälsa. Att borsta tänderna med fluortandkräm och att använda tandtråd 2-3 gånger per dag efter måltider hjälper att skydda dig mot tand- och tandköttssjukdomar. Tandborstningen rengör de synliga ytorna av tänderna från bakterier och plack. För ytorna mellan tänderna behöver du använda tandtråd och/eller mellanrumsborstar. Munskölj är ytterligare ett bra komplement för att dels tillföra tänderna fluor men också för att skölja bort eventuella matrester. Slutligen, kan antingen tanborsten användas för att borsta bort bakterier från tungan eller så kan en speciell tungskrapa användas.

Tandborstningen och användningen av tandtråd, är aktiviteter som rekommenderas göras morgon och kväll samt gärna efter lunch. Sköljning av munnen och tungskrapning behöver enbart göras en gång, antingen på morgonen eller kvällen. Utöver dessa aktiviteter är det bra att skölja munnen med vatten eller att dricka mjölk efter måltider och mellanmål då detta hjälper till att neutralisera pH-värdet i munnen.

Ett bra tips är att du sätter upp som mål att lägga till samtliga steg i den rekommenderade tandvårdsrutinen och att följa dem varje dag under en veckas tid. Den första veckan kan aktiviteterna kännas jobbiga och tidskrävande men redan i början av den andra veckan så kommer du upptäcka hur mycket bättre du mår samtidigt som den extra minut det nya fokuset på tänderna tar inte alls känns jobbig eller onödig. Testa och berätta sedan i kommentarerna här hur det går och gått.