Det finns flera olika typer av bettskenor och olika anledningar till att du eventuellt kan behöva en. En vanlig anledning till att man behöver en bettskena är tandpressning och tandgnissling. Det är vanligt att man gnisslar eller pressar tänderna i sömnen och det beror i stor utsträckning på stress eller att bettet är snedställt. Detta kan i sin tur leda till huvudvärk och slitage på tänderna. Läs mer om tandpressning här. Syftet med bettskenan blir att minska belastningar i käkmuskulaturen och lederna samtidigt som nötning av tänderna stoppas. Vanligtvis ska bettskenan bäras under nätterna när du sover men ibland kan dygnet-runt användning vara nödvändig. De allra flesta börjar använda bettskenor efter sin tandläkares ordination. Det är därför viktigt att du följer de instruktioner som du fått i samband med utlämningen av skenan. Behandlingstiden varier också från individ till individ men för att man ska kunna utvärdera behandlingen så behöver man bära bettskenan under minst 3 månader. Att gå tillbaka till tandläkaren för uppföljning är viktigt så att eventuella problem kan kontrolleras.

Därför fungerar bettskenor

Det finns flera olika teorier om varför bettskenor fungerar. Varav några är;
▪ Stabilisering av bettet.
▪ Avlastade käkleder.
▪ Ändrade reflektoriska mönster i tuggmuskulaturen.
▪ Kognition och placebo.     

Tillverkning och användning

Bettskenor kan vara framställda med olika precision men idag är de oftast framställda med stor precision och anpassade efter ditt bett. Bettskenan formgjuts i antingen hård eller mjuk plast efter överkäkens, underkäkens eller båda käkarnas tandrader och dess utsträckning ska i vanliga fall täcka samtliga tänder. Oftast väljs enbart överkäken av bekvämlighetsskäl. Bettskenstillverkning hos tandläkare eller tandtekniker kräver dock alltid avtryck av både överkäken och underkäken. Ett käkregistreringsindex förkortat RP tas också. De hårda bettskenorna görs sedan i varmpolymeriserat akrylat. Bettskenan slipas därefter till så att den passar din mun och så att den har rätt kontakt med den andra käken.

Det finns dock även bettskenor som du själv formger och som kan köpas på apoteket, dessa kan däremot ha en åldersgräns om 18år. Du får inte heller använda dessa produkter om du har käkledsproblem, lösa tänder, tandställning eller tandprotes. De tillverkas av smaklösa plastmaterial som du själv mjukar upp i kokande vatten och därefter formar efter dina tänder. Det är viktigt att du följer manualen till punkt och pricka om du använder en sådan produkt.

Bettskenor kan spänna lite mot tänderna, det är normalt. Men, blir du öm ska du kontakta din tandläkare. I början av användandet så kan salivproduktionen öka men detta går oftast över snabbt. I vissa fall kan användandet också leda till muntorrhet men även detta går oftast över snabbt. Däremot är det vanligt att det känns lite konstigt när du tar av dig skenan och det beror på att käkmusklerna slappnat av och käkarna möts i ett nytt läge jämfört med vad du tidigare varit van med. Ett bra tips vid användning nattetid är att sätta på bettskenan en 30-45 minuter innan du planerar att sova. På så vis blir det lättare att somna.

Rengöring och förvaring

Användningen av bettskena sätter lite extra krav på god munhygien. Det är extra viktigt att borsta tänderna noggrant innan du använder bettskenan på kvällarna. Du ska också rengöra bettskenan morgon och kväll. Följ de instruktioner som du fått för din bettkena. Både rengöring och förvaring varierar nämligen. Vissa typer förvaras torrt (oftast mjuka skenor) och andra förvaras i vatten (oftare hårda skenor). I vissa fall får man även med en ask som bettskenan bör förvaras i. Rengöringensmetoder varierar också, borstning med tandborste och tandkräm är en universellt bra metod. Vissa bettskenor rengörs dock bättre med tvål och vatten.

Skulle passformen förändras bör du kontakta din tandläkare. Även om inga besvär har upplevts är det bra om du alltid tar med dig din bettskena vid tandläkarbesök.