På sistone har man sett allt fler förpackningar till mat och dryck som tydligt och illustrativt visar hur hög sockerhalten i produkterna är. Detta är ett stort steg i rätt riktning för att hjälpa konsumenterna att göra de mest hälsosamma valen. Samtidigt så pressar det andra tillverkare att dels förbättra sina ingrediensdeklarationer och dels att minska sockret i sina produkter för att förbli konkurrenskraftiga.

Ett bra nästa steg i utvecklingen av förpackningars design är att utbilda om hur man på ett hälsosamt sätt kan konsumerar produkten och vad man kan göra för att uppehålla en god tandvårdsrutin i samband med konsumtionen av just den produkten. Exempelvis kan man tipsa om att godis, chips och andra sötsaker inte bör småätas. Söt dryck bör inte konsumeras mellan måltiderna, vid törst bör istället vatten prioriteras. Tandborstning bör undvikas direkt efter konsumtion av sötsaker, vänta minst en halvtimme för att slippa emaljskador. Fluorskölj eller fluortuggummi kan dock användas respektive tuggas direkt. Vikten av att både morgon och kväll borsta tänderna med två centimeter tandkräm under två minuters tid bör på något sätt också kommuniceras. Om inte på förpackningen i sig, så kanske på hyllan eller displaykartongen som innefattar de enskilda produktförpackningarna.

Det är självklart viktigt att informationen hålls kortfattad, passar bra med resterande design och är relevant för produkten. Troligtvis skulle standardiserade symboler med kortfattade fraser passa bäst.

3 exempel på tandhälsobeskrivningar

2 reaktioner på “Tandhälsobeskrivning på sockerhaltiga produkter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.