Många tror att en äventyrares dagar är räknade, att det inte längre går att upptäcka världen utan att trängas bland turister på förhastade guidade dagsturer, och att människan hunnit förstöra de sista vildmarkerna. Detta håller dock inte Max Pisano och Malcolm Henriquez, två nutida äventyrare, med om. Många kan också tycka att det är svårt att bibehålla en god tandvårdsrutin under semester så idag får vi 4 bra tips för tandborstning på resande fot.

Max och Malcolm har lyckats motbevisa många myter om nutida upptäcktsresor med storslagna äventyr de senaste åren. De har bland annat seglat över det Karibiska havet, dykt med hajar, korsat Namiböknen, byggt en skola i Tanzania, vandrat på pilgrimsleden Santiago de Camino, badat i var och vartannat östasiatiskt djungelvattenfall, och nu senast bestigit Kebnekaise. Resan till just Kebnekaise var lite extra speciell för Max då han hade bestämt sig för att springa hela 160 mil från Stockholm till Kiruna samtidigt som han samlade in pengar till stiftelsen “Min Stora Dag” med en önskan att hjälpa sjuka barn uppfylla sina drömmar. När det väl var dags att bestiga berget så gjorde han det i flip-flops för att både inspirera andra att våga drömma och bevisa att allt är möjligt!

Äventyren innebär inte alltid övernattningar på fina hotell utan kräver ibland att de sover i tält, tågkupéer och en å annan gång under bar himmel. Man kan då fråga sig hur de möjligen kan upprätthålla den dagliga tandvårdsrutinen i förhållanden som skiljer sig väldigt mycket från lugnet framför badrumsspegeln. Även om de båda håller med om att det inte alltid är enkelt så har de 4 bra tips på hur du kan ta hand om dina tänder när du är ute och reser.

Äventyrarnas 4 tips för tandborstning på resande fot

▪ Även om det finns mycket roligt som väntar under dagarna såväl som kvällarna så bör du alltid se till att borsta tänderna 2 gånger per dag med fluortandkräm i 2 minuter. På kvällen bör du dessutom göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd.

▪ Väljer du att ta med en mjuk manuell tandborste så behöver du inte oroa dig för att eltandborstens batteri tar slut. Den manuella tandborsten tar för övrigt mindre plats i resväskan.

▪ Ta alltid med dig en bra vattenflaska då det är både bäst för tänderna och hälsan att dricka vatten vid törst.

▪ Fluorskölj kan köpas i små reseförpackningar om 90 ml och ett paket fluortuggummi har man alltid plats för. Du behöver dock inte ta med både och. Fluortuggummit är att föredra då det fyller flera funktioner. Det stärker emaljen och förebygger hål precis som fluorsköljen men samtidigt så passar det perfekt för de tillfällen då man verkligen inte ges möjligheten att borsta tänderna efter frukosten. Tuggummit rengör delvis tänderna och stimulerar salivproduktionen som i sin tur neutraliserar syror i munnen. Glöm dessutom inte bort att du kan tugga tuggummi om du känner ett tryck i öronen vid flygning, det hjälper oftast.

Tandsidan.se tackar Max och Malcolm för att de har delat med sig av sina tips och resor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.