Det kan kännas lite oklart huruvida man ska använda tandtråd före eller efter tandborstningen. De flesta verksamma inom tandvården rekommenderar dock idag att du först använder tandtråd och därefter borstar tänderna.

Rekommendationen bygger på tre huvudsakliga fördelar. Om du ofta känner dig trött eller omotiverad inför tandborstningen på kvällen så är risken mindre att du hoppar över användningen av tandtråd om du startar rutinen med momentet. Därutöver hjälper tandborstningen att borsta bort de bakterier som tandtråden avlägsnat från mellanrummen mellan tänderna om du borstar efter användningen av tandtråd. Slutligen så förstärks verkan av fluoret i tandkrämen vid tandborstning mellan tänderna. Tandkrämen och tandborstens strån når nämligen bättre in mellan tänderna om tandtråd har använts innan borstningen.

Varför är det viktigt att använda tandtråd?

Rengöring med tandtråd är först och främst viktigt för att skydda oss mot orala sjukdomar. Bakterier och rester från mat och dryck finns i din mun och bildar plack när de fäster på dina tänder. Avlägsnas inte plack effektivt kan tandsten bildas. Plack och tandsten som bildats längst tandköttskanten kan orsaka en tandköttsinflammation som kallas gingivit. Inflammationen orsakar svullnader och fördjupningar av tandfickorna vilket möjliggör för mer plack och bakterier att fästa kring tanden. Tandköttet blir oftast känsligt och blöder lätt när det är inflammerat. Fortgår detta kan det påverka tandens fäste då käkbenet drar sig tillbaka. Det har då uppstått en tandlossningssjukdom kallad parodontit.

Det går dock att hålla tänderna friska och tandköttet friskt hela livet om du tar hand om dem på rätt sätt. Lider du redan av ett inflammerat tandkött eller har tandsten så är det viktigt att du besök din tandhygienist som kan hjälpa dig att nollställa sjukdomen genom professionell rengöring. Tandfästen som gått förlorade kan ej återbildas men inflammationerna kan läka ut och det går att motverka att tillståndet försämras. Efter tandhygienistens behandling är det upp till dig att upprätthålla en god munvårdsrutin för att hålla tandköttet friskt. Ett av de moment som ingår i denna är rengöring med tandtråd eller en tandtrådsbygel en gång per dag. Med fördel används tandtråden i samband med tandborstningen på kvällen.

Hur bör tandtråd och tandtrådsbyglar användas?

Kom ihåg att det är bäst att stå inför spegeln i badrummet då du på så vis lättast kan se vad du gör. Vi börjar med rätt teknik för användningen av en tandtrådsbygel. Använd en sågande rörelse för att komma ner mellan tänderna med tråden. Ha tålamod då tandtråden tillslut kommer ner med hjälp av den sågande rörelsen. Tryck tråden lätt mot en tandsida i taget, tandtråden formar sig på så vis kring tanden och rengöringen blir mer effektiv. Tråden kan gå ner några millimeter i tandköttsfickan men var försiktigt så att du inte skadar tandköttet. Applicera därför alltid enbart ett mycket lätt tryck. Dra först tråden fram och tillbaka 10 gånger på den ena tandsidan och därefter 10 gånger på den andra tandsidan. Skölj därefter av tandtråden och fortsätt med samma teknik mellan alla tänder i överkäken såväl som underkäken.

Samma teknik används för den vanliga tandtråden. Börja med att ta en lång bit tråd och knyter ihop den i ändarna. Med hjälp av fingrarna guida sedan tandtråden ned mellan tänderna med sågande rörelser. Även här gäller det att lätt trycka tråden mot en tandyta i taget och därefter gå ner några millimeter under tandköttet samt med lätta sågande rörelser dra tråden fram och tillbaka 10 gånger. Upprepa detta mellan alla tänder.

När du är klar med användningen av tandtråd bör du skölja munnen med vatten och därefter påbörja tandborstningen med fluortandkräm. Glöm inte att den dagliga tandvårdsrutinen i vissa fall också består av användning av mellanrumsborstar eller tandstickor samt fluorsköljning. Prata med din tandhygienist för individuella råd och för att sätta ihop en komplett rutin.

10 reaktioner på “Ska man använda tandtråd före eller efter tandborstning?

 1. Det här var jättebra tips. Har alltid använt tandtråd efter tandborstningen, men nu blir det ändring på det. Tack!

 2. Härligt med lite motivation till varför det är så viktigt att hålla igång med tandtråden. Tack för bra tips Tandsidan, kul och intressant läsning som alltid!

 3. Använder tandtråd innan borstning då man lösgör smuts och bakterier med tråden som sedan sköljs bort under borstning.

  1. Håller med Olof, testade att använda tandtråd innan borstningen och fick bort en hel del plack och matrester. Kommer i fortsättningen använda tandtråd innan tandborstning. Mycket bra tips

 4. Använder alltid tandtråd före tandborstningen, då vet jag att fluoret i tandkrämen kommer åt alla tandytor sedan!

 5. Fint inlägg! Har alltid använt tandtråd efter tandborstningen, men efter det här inlägget ska jag börja att använda det före. När det gäller rådgivning till patienter så tänker jag att det är bra bara det blir gjort 1 gång/dag oavsett om det är före eller efter. Har förresten precis hittat tandtrådsbyglar med dubbla trådar, vill verkligen rekommendera dem!

  1. Hej, vilken bra fråga!

   Hur effektiv tandtråden jämfört med mellanrumsborsten är varierar lite från person till person. Har du exempelvis friska tänder som sitter tätt emot varandra och om ditt tandkött fyller utrymmet mellan tänderna så är tandtråd att föredra. Tandtråd är nämligen ett väldigt bra hjälpmedel för att rengöra kontaktytorna mellan tänderna såväl som tandytorna och nere i tandköttsfickan. Fördelarna är många och noggrann daglig rengöring hjälper dig bland annat att motverka karies och tandköttsinflammationer. Står tänderna tätt kan det dessutom vara så att mellanrumsborstar och tandstickor inte passar det begränsade utrymmet. Det är viktigt med försiktighet i dessa fall då borsten eller stickan kan skada tandköttet.

   Har du å andra sidan större mellanrum mellan tänderna, tandställning, implantat eller broar så kan en mellanrumsborste visa sig vara ett mer effektivt hjälpmedel. Dels då de kan vara enklare att använda och dels då borststråna fyller mellanrummen mer effektivt. Här gäller det dock framförallt att hitta rätt storlekar på borstarna för att både skydda tandköttet och emaljen samt optimera borstningens effekt.

   Ibland kan en kombination av tandtrådsanvändning och mellanrumsborstar vara att föredra då mellanrummen mellan olika tänder ofta varierar. I andra fall fungerar de även som bra komplement till varandra i samma tandmellanrum. Värt att betänka är att det i slutändan är det bäst att låta en duktig tandhygienist hjälpa till att hitta rätt individanpassad metod för rengöring mellan tänderna.

   God tandborstdag och lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.