”Bus eller fluortuggummi!” Nej, det lät lite väl udda måste till och med jag som tandhygienist säga, och det är nog inte många barn som planerar att säga just så på sin spökvandring under årets kusligaste kväll. Självklart förväntar vi oss istället utklädda häxor och troll som ropar ”Bus eller godis!”. Halloween ligger nu runt hörnet och läskiga maskerader såväl som godisätande har nästintill blivit en tradition i Sverige.

Dessvärre är det inte många barn som efterfrågar fluortuggummin eller tandborstar och godis är dålig för tänderna. Det finns dock bättre och sämre sätt att äta sötsaker och dricka läskedryck. Det är nämligen de efterföljande syraangreppen som är skadliga, om man då lyckas minimera dessa så kan man förhindra skador på tänderna. Först och främst bör man prioritera att köpa sockerfritt godis och sockerfri dryck. Därefter bör vi försöka undvika surt och klibbigt godis samt kolsyrad dryck. Klibbigt och segt godis stannar kvar längre på tänderna och förlänger syraangreppet. Kan man nöja sig med vatten och morötter så är det utmärkt men kanske inte alltid så realistiskt. Jag rekommenderar er dock att pröva då man mår förvånansvärt bra av att vara lite extra nyttig under fullmånens sken och varulvens ylande. Hur som helst är det näst bästa att lära sig hur man konsumera godis och läskedryck på ett smart sätt.  

Hur rekommenderar en tandhygienist att man äter godis?

Det är först och främst tiden som tänderna utsätts för syraangreppet som påverkar risken för hål i tänderna. Ju kortare tid desto mindre är risken. Se därför till att vara sträng med tiden. Att småäta godis under en hel film eller en kväll på en maskeradfest är inte alls bra. Försök istället att äta godis och att dricka läskedryck under en tid om ca 20 minuter. På så vis utsätts tänderna för ett kortare syraangrepp men ges därefter möjligheten att åter stärka sitt skydd i form av det yttre emaljskiktet med hjälp av salivens neutraliserande förmågor. Det tar uppemot en halvtimme att stoppa angreppet. Så, om du småäter så hinner aldrig pH-värdet neutraliseras och emaljen riskerar att skadas. Ser du istället därutöver till att dricka lite vatten eller ännu bättre tuggar ett fluortuggummi efter godisätandet så dels påskyndar du neutraliseringen av pH-värdet i munnen det vill säga stoppar syraangreppet, dels så tillsätter du fluor som hjälper till att stärka tänderna, och dels så hjälper vattnet och tuggummit att avlägsna klibbiga godisrester.

Nu när motivationen är på topp för att ta hand om tänderna så kanske du tänker att du ska vara ännu lite duktigare genom att borsta tänderna direkt efter godisätandet. Det kan låta underligt men det är faktiskt inte alls bra att borsta tänderna direkt efter godisätandet. Tänderna är i denna stund som mest känsliga då syrorna i godiset har försvagat och luckrat upp emaljen. Tandborstning skulle orsaka mer skada än nytta genom att slita på emaljen, så vänta istället minst en timme.

2 till tips för egen tandvård under Halloween

▪ Borsta tänderna noggrant 2 gånger per dag, i 2 minuter vardera gång, och med 2 cm fluortandkräm. Låt sedan tänderna vila de nästkommande 2 timmarna. Du minns detta enklast som 2-2-2-2 regeln.

▪ Glöm inte att använda tandtråd, speciellt viktigt är det på kvällen innan du går och lägger dig. Tandtrådsanvändningen ser till att bakterieanläggningar försvinner från ytorna mellan tänderna. Dels hindrar det att plack bildas på emaljen och dels bidrar det till att tandköttet hålls friskt. Det kan även vara bra att skölja munnen med fluorskölj. Fluor både stärker och skyddar dina tänder mot ytliga skador.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.