Här kan du kommentera dina tips och din förbättringshistoria. Du kan även läsa om hur andra gått till väga och upplevt sitt förbättringsarbete med dagliga tandvårdsrutiner. Det går bra att lämna en kommentar utan att ange Namn, E-postadress eller Webbplats.

15 reaktioner på “Berättelser om förbättrade tandvårdsrutiner

 1. Ibland brukade jag hoppa över användningen av tandtråd men bestämde mig för två månader sedan att använda tandtråd en gång per dag varje kväll. De första dagarna var relativt tuffa men efter att ha strikt följt min nya rutin så blev jag allt mer van för varje dag som gick efter den första veckan. Idag är rutinen nästintill automatisk och jag känner att mitt tandkött blivit betydligt friskare. Det jag framförallt tyckte hjälpte mig var att börja använda Plackers då de förenklar tandtrådsanvändningen avsevärt. Mitt nästa mål är att helt sluta småäta. Har ni några bra tips för hur man kan gå till väga?

  1. Hej, några bra tips för att sluta småäta följer: Börja dagen med att äta en ordentlig frukost. Prioritera näringsrik, fiberrik, smakrik och varm mat med tuggmotstånd till dina huvudmål och mellanmål. Ät långsamt och tugga ordentligt så att kroppen hinner signalera mättnad. Drick först och främst vatten till maten och när du är törstig däremellan. Vatten mättar och den neutrala smaken stimulerar ej ditt sötsug. Undvik sötsaker. Slutligen så är det viktigt att motionera regelbundet då det kan främja en hälsosam och balanserad aptit.

  2. Jag borstade alltid för hårt under mina yngre dagar. I dagsläget med erfarenhet har mitt tandkött och tänder blivit starkare efter svagare tryck under borstningen!

   1. Vad skönt att du började anpassa trycket, detta är nämligen ett mycket vanligt problem som tyvärr allt för sällan kommuniceras tillräckligt noggrant. Det är nämligen svårt för tandköttet att återhämta sig om det skadats. Att borsta med en mjuk tandborste och med ett svagare tryck, precis som du säger, är ytterst viktigt.

 2. Att använda tandstickor mellan tänderna är en sak som mina tandläkare under åren alltid rekommenderat för att stärka tandköttet. Nu har jag dessutom implantat så för mig är god munhygien extra viktigt så därför använder jag även superfloss runt mitt implantat och porslinskrona för att hålla matrester och bakterier borta minst varannan dag och även vanlig tandtråd dom andra dagarna då mina tänder sitter ganska tätt och de lätt samlas matrester. Sen just när jag använder stickorna så brukar jag se till att ha Zendium tandkräm på tänderna så de kommer in och verkar mellan tänderna.
  De va mina tips!

  1. Tack för dina ytterst bra insikter Robin. Allt din tandläkare och du själv säger instämmer jag med.

 3. 1. Regelbunden motion och hälsosam kost!
  2. Sluta äta socker och mejeriprodukter.
  3. Regelbunden användning av tandtråd gjorde en väldig skillnad.

 4. Att gå tillbaka från eltandborste till en gammal hederlig är nog det som förbättrat min tandhälsa som mest.

  1. Noggrann tandborstning med en kvalitativ tandborste är en central del i den dagliga munvårdsrutinen och precis som du säger Ludde så fungerar en manuell tandborste bättre enligt många människor. En bra insikt här är att man ibland får testa sig fram för att hitta ett koncept som fungerar optimalt för en själv.

 5. När jag fick tandställning så fick jag råd om att använda mellanrumsborste och nu när jag inte har tandställning längre så försöker jag jag fortsätta med rutinen men med tandtråd istället! Märker stor skillnad på när jag använder det och inte, känns mycket renare och fräschare!

 6. För många år sedan gick jag över till eltandborste. Största fördelen är att jag verkligen borstar minst två minuter varje gång. Förhoppningsvis bidrar det till större noggrannhet och därmed bättre tandhälsa.

 7. Jag hade länge besvär med att små delar av den yttre huden i munnen i kinderna lukrades upp efter varje tandborstning. Det gjorde inte ont, men var väldigt irriterande och jag kunde aldrig sätta fingret på varför det uppstod. Men sen när det var dags för mitt rutinmässiga tandläkarbesök tog min tandläkare själv upp det och berättade att jag är överkänslig mot ämnet Sodium Lauryl Sulfate – ett ämne som är väldigt vanligt förekommande i tandkrämer. Han tipsade mig om att byta tandkräm som inte innehåller detta och sedan dess har jag inte haft några som helst besvär med det. Det gick över på en natt!

 8. Jag upplevde en fräschare mun när jag började med tandtråd dagligen. Det var inte förrän jag började med tandtråd som jag insåg hur mycket plack som funnits där förut. När man väl fått in rutinen vill man inte vara utan den.

 9. Fick rådet att använda mellanrumsborstar morgon och kväll och har sen dess aldrig haft problem i munnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.