Den 1a september firas fluortantens dag och baseras på tandvårdsinitiativet från år 1960 vars fokus fram tills idag har varit uppsökande tandvård bland skolbarn och ungdomar. Konceptet går ut på att föreläsa om goda tandvårdsrutiner och att dela ut tandvårdsprodukter.

I början ingick även obligatorisk fluorsköljning. Målet med fluorsköljningen var att skydda tändernas emalj och att förebygga karies. Bakgrunden till initiativet var att elevers tandhälsa var relativt dålig och genom förhöjd hälsolitteracitet och fluorsköljning hoppades man förbättra befolkningens tandhälsa. Elevers tandhälsa visade sig kontinuerligt bli bättre och fluortantens dag kunde avvecklas under 90-talet. Initiativet har tyvärr behövt återupptas under 2000-talet då tandhälsan blivit sämre i vissa områden.

Fluortantens budskap

De huvudsakliga kunskapsområdena som undervisats är att det är viktigt att bibehålla god tandhälsa genom hela livet, borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm, borsta kindtänderna lite extra noga när de börjar växa fram, de lite äldre eleverna ska börja använda tandtråd när de permanenta tänderna växt fram, prioritera vatten som dricka, undvika småätande, sötsaker ska enbart ätas en gång per vecka, ta avstånd från tobak.

Fakta om fluor

Som många gånger tidigare nämnt är det viktigt att borsta tänderna med fluortandkräm. Men varför just fluor? Grundämnet fluor finns naturligt i berggrunden, luften och vatten, men också i mat. Som svar på frågan har fluortillskott genom fluortandkräm och fluorskölj vetenskapligt bevisats ha en god förebyggande effekt mot hål i tänderna. Det finns en viss oro hos vissa att fluor ska vara farligt. Den låga halten i tandvårdsprodukterna är dock inte farlig men det är viktigt att barn lär sig att spotta ut produkterna då kontinuerlig konsumtion kan göra dem illa mående och vid väldigt hög konsumtion kan förgiftningssymptom uppstå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.