Idag är film och television mer tillgängligt än någonsin tack vare att kanaler och streamingtjänster erbjuds till allt mer attraktiva priser. Samtidigt konsumerar vi mycket alternativa medier så som sociala medier och youtube. Filmregissören och skådespelaren Robin Palmas ger idag sin syn på fenomenet “Hollywoodleendet”.

Robin berättar hur många av de mest följda och kända modellerna och skådespelarna idag har ett så kallat Hollywoodleende. Detta är något de ofta uppnått genom tandblekning, tandreglering eller fasader. Att barn, ungdomar och vuxna kontinuerligt exponeras för dessa konstgjorda leenden kan ha en negativ effekt på deras självkänsla. Trenden har också resulterat i att allt fler människor efterfrågar estetiska behandlingar. Visserligen går det att genomföra behandlingarna på ett hållbart och hälsosamt vis med hjälp av tandvårdspersonal som besitter rätt kompetens. Dessvärre är det inte fullt ovanligt att människor själva köper produkter online och själva genomför behandlingar. Problemet här är att alla behandlingar inte går att genomföra vid exempelvis nedsatt tandhälsa eller känsligt tandkött. Detta är något gemene man inte kan bedömma och förbises det kan behandlingarna i slutändan skada tänder såväl som tandkött. Av denna anledning är det ytterst viktigt att en kunnig tandläkare alltid rådfrågas innan estetiska behandlingar och att en specialisttandläkare eller tandhygienist utför behandlingarna.

Robin har under sina år inom filmbranschen sett trenden utvecklas men har samtidigt jobbat med skådespelare som har naturligt fina leenden. Det vill säga individer med vackra leenden som inte genomgått estetiska behandlingar. Så vilka knep finns det för att uppnå ett fin leende utan att varken bleka tänderna eller genomgå invasiva fasadbehandlingar som kräver att en del av tandsubstansen måste slipas ned?

Så får du ett Hollywoodleende utan estetiska behandlingar

▪ Robin tipsar om att det är mycket viktigt att aldrig börja eller att så fort som möjligt sluta med rökning och snusning om man väl börjat med det. Detta är viktigt för att undvika att tänderna missfärgas.

▪ Minimera intaget av kaffe, söt dryck och godis. Dels för att undvika missfärgningar av tänderna men också för att syrlig kost skadar vår emalj och för mycket socker ökar risken för att tandsjukdomar uppkommer.

▪ Att upprätthålla en god tandvårdsrutin och att besöka din tandhygienist en gång per år eller så ofta som du rekommenderats är A och O för ett fin leende.

▪ En tungskrapan är ett relativt underskattat hjälpmedel. Varsam rengöring av tungan kan bidra till en förbättrad munhygienen. Var dock försiktig så att du inte skadar tungans papiller med ett för hårt tryck. Det räcker att mjukt dra tungskrapan fram och tillbaka 3-4 gånger innan tandborstningen.

▪ Den som vill kan använd läppstift i matta och mörka toner. De skapar nämligen en fin kontrast till tänderna vilket gör att de ser vitare ut.

▪ Alla estetiska behandlingar ska dock självklart inte avfärdas. Vid tandskador eller andra omständigheter som lett till att tändernas utseende skadats så kan tandfasader mycket väl vara en bra behandlingsmetod. I andra fall så finns det ortodontiska anledningar till att en tandreglering bör utföras. Slutligen så kan det även föreligga individuella anledningar till varför en tandblekning kan vara relevant. Det viktiga här är att alltid rådfråga en opartisk och kunnig tandläkare eller tandhygienist först.

2 reaktioner på “En filmregissör och skådespelares tips för ett Hollywoodleende

    1. Det stämmer, tack för en bra kommentar. I dessa fall är det bäst att rådfråga läkaren som ordinerat medicinerna om vilken effekt de kan tänkas ha på den orala hälsan och tandutseendet. Läkaren kan även ge råd om vad man kan göra för att minimera de negativa effekterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.